Ergenlerle İle İletişim - Uzman Psikolog Berfe Gündüz

Ergenler ile pozitif ilişkiler için en önemli kriterlerden biri iletişim hatlarını açık tutmaktır. Araştırmalar, gençler aileleri ile açık iletişim kurduklarında hayatlarının birçok alanında daha başarılı olduklarını gösteriyor. Anneleri veya babalarıyla iyi iletişim kurduklarını bildiren gençlerin, notları daha iyi oluyor ve riskli davranışlarda bulunma olasılıkları düşüyor. Ergenler ile ilişkinizi güçlendirmek için yapılabilecek iletişim tüyolarını aşağıda bulabilirsiniz.

Konuştuğunuzdan daha fazla dinleyin: Ergenlerin en çok ihtiyacı olan şeylerden biri, onu olduğu gibi kabul etmenizdir. Sizin onu dinlediğinizi gördükçe anlaşıldığını ve kabul gördüğünü hissedecektir. Onlara kendi duygu ve düşüncelerini anlatmalarına fırsat verirseniz size olduğundan daha fazla şey anlattıklarını görebilirsiniz.

Günlük işler içinde iletişim kurmak: Gençler genellikle okulla, arkadaşlarla ve diğer ilgi alanlarıyla meşgul olurlar. Anne ve babaları ile özel olarak vakit geçirmeyi tercih etmezler. Odalarına kapanırlar. Ancak onlarla kahvaltı ve akşam yemeğinde sohbet edebilirsiniz. Onları bir yere götürmeyi veya bir yerden almayı teklif edebilirsiniz. Bu küçük spontan anlar, sizin onunla doğal bir şekilde sohbet etmek ve onun yaşamı ile ilgili fikir sahibi olmak için iyi bir araç olabilir.

Onlara mahremiyet sağlayın: Gençlerin kendi alanlarına ihtiyacı vardır. Örneğin, odasına gitmeden önce kapıyı çalabilirsiniz.

İlgi alanlarına ayak uydurun: Müziklerini dinleyebilir, televizyon programlarını onlarla izleyebilir ve spor antrenmanlarına katılabilirsiniz. Onlar her ne kadar istemiyor gibi görünse de kimi zaman sizin ilginize ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla, onların hayatlarıyla aktif bir şekilde ilgilenmeye devam etmek işe yarayacaktır.

Sevgi dolu bir ebeveyn olun : Ergenlik, gençlerin sıklıkla değişen kimlik duygusuyla mücadele ettiği ve sevildiğini hissetme ihtiyacı duyduğu bir dönemdir. Sevginizi, onların rahat oldukları herhangi bir fiziksel teması kullanarak gösterebilirsiniz. Başarılarını kutlamak, hatalarını karşı affedici olmak, bir problemleri olduğunda onları dinlemek ve problemlerini nasıl çözmeyi planladıklarına ilgi göstermek işe yarayacaktır. Problem çözme konusunda onları destekleyebilirsiniz. Dahil olmak ve özel hissetmek, hemen hemen her gencin özgüven duygusu için hayati önem taşır. Eğlence ve kahkaha için zaman ayırdıkça, iyi hisler geliştirmeye ve iyi bir ilişki kurmaya yardımcı olduğunuzu görebilirsiniz.

Tartışmak için önemli olan konuyu seçin: Tartışmanız gereken konularda önceliklerinizi belirlemek faydalı olacaktır. Örneğin; temel bir kural olan alkollü bir sürücüyle arabaya binmemek gibi değiştirilemez kurallar ile ilgili tartışmalar, her zaman için savaşmaya değer olur. Fakat, dağınık yatak odasını temizlemek gibi diğer şeyler, görmezden gelinebilir. Böylelikle aranızdaki ilişkiyi yıpratmamış olur.

Tolere edilebilir hatalarını affedin. Ufak hatalar ve başarısızlıklar yaşadıklarında kendilerini tanıyacaklardır. Tolere edilebilir hatalar ve başarısızlıklarda kendi hatasını görmesi için zaman tanıyabilirsiniz. O yüzden kimi zaman bir konuda başarısız olacağını bilseniz de beklemek daha iyi olabilir. Bir sonraki benzer durumda, sizin hatırlatmanıza gerek kalmayabilir. O kendi hatasını hatırlayarak bir daha yapmamaya karar verebilir. Kimi zaman da hatalı olduğunuzda özür dileyerek ona iyi bir örnek olabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://childmind.org/article/tips-communicating-with-teen/

https://grownandflown.com/research-study-ten-ways-to-communicate-teens/