Akıl Fazlası Çoklu Zeka Oyunu

“Akıl Fazlası”, Uzman Klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat tarafından, 5-14 yaş arasındaki çocukların zihinsel becerilerini desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir kutu oyunudur. Çocukların eğlenceli vakit geçirmesinin yanında eğitici özelliği ile gelişimlerini destekleyecek bu oyunun, aynı zamanda çocuk gelişimi alanında çalışan uzmanlar tarafından bir materyal olarak kullanılması hedeflenmiştir. Çocukların doğru geribildirimleri alabilmesi amacıyla mutlaka bir yetişkinin gözetiminde oynanması önerilmektedir.

Kutunun İçinde Neler Var?

Hafıza Kartları: Uzun süreli hafızayı destekleyen egzersizlerin bulunduğu 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Dil Kartları: Sözel ifade, kelime hazinesi, ses ve hece farkındalığı, sözel işlemleme becerilerini destekleyen egzersizlerin bulunduğu 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Sosyal Beceri Kartları: Sosyal problemlerin sunulduğu ve çocukların bu problem durumlarına çözüm alternatifleri üretmelerini sağlayan, sosyal beceriyi destekleyen egzersizlerden oluşan 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Sıralama Kartları: Sıralı kavramları öğrenme ve olayları neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak sıralı bir şekle koyabilme becerilerini destekleyen egzersizlerden oluşan 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Motor Beceri Kartları: İnce motor ve kaba motor becerilerini destekleyen egzersizlerden oluşan 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Problem Çöz Kartları: Kurallara göre düşünme, sosyal-toplumsal problemlere çözüm önerileri getirme, aritmetik muhakeme ve mantık problemlerini çözebilme becerilerini destekleyen egzersizlerden oluşan 40 adet kart. (Kartların 20 tanesi 5-7 yaş grubuna; 20 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Dikkat Kitapçıkları: İşitsel ve görsel dikkati odaklama, sürdürme, ayırıcı dikkat becerilerinin yanında kısa süreli hafıza ve aktif işleyen hafıza becerilerini destekleyen 20’şer egzersizin bulunduğu 2 adet kitapçık. (Kitapçıkların 1 tanesi 5-7 yaş grubuna; 1 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Mekansal Algı Kitapçıkları: El-göz koordinasyonu ve görsel-mekansal algı becerilerini destekleyen 20’şer egzersizin bulunduğu 2 adet kitapçık. (Kitapçıkların 1 tanesi 5-7 yaş grubuna; 1 tanesi 8-14 yaş grubuna aittir.)

Joker Kartları: Oyunun başında her oyuncuya bir adet verilir. Oyuncu, zorlandığı bir kart geldiğinde joker kartı yetişkine vererek istediği başka bir gruptan kart seçebilir. Bu tüm oyun boyunca sadece 1 kez kullanabilceği bir haktır. (4 adet)

Ödül Kartı: Dikkat ve mekansal algı sorularını doğru yanıtladıklarında; motor beceri ve dil kartlarında karşı tarafın anlattığı nesneyi bildiğinde oyuncuya verilir. (20 adet)

4 adet piyon, 1 adet zar, 1 adet bloknot, 1 adet kalem ve oyun alanı

Oyunun Kuralları:

  • Oyun en az 1çocuk + 1 yetişkin; en çok 4 çocuk + 1 yetişkin ile oynanmaktadır.

  • Oyunu yetişkin yönetir. Oyuna başlamadan önce oyuncuların yaş grubuna uygun olan beceri kartlarını ve ödül kartlarını oyun alanı üzerindeki yerlerine yerleştirir.

  • Oyunun amacı, en çok kartı toplayan oyuncu olmaktır.

  • Oyun tek çocuk ile oynanıyorsa; oyuncunun amacı, çocuğun her oynayışta topladığı kart sayısını arttırmasıdır.

  • Bir oyuncunun o kartı kazanabilmesi için kartın üzerinde yazan görevi tam ve doğru bir şekilde yerine getirmiş olması gerekmektedir.

  • Tüm oyuncular kendilerine bir piyon seçer ve piyonları başlama noktasına yerleştirirler.

  • Her oyuncuya cevaplayamadıkları bir soru olduğunda, istedikleri bir alandan kart çekme hakkı tanıyan birer joker kart verilir.

  • Oyuna kimin başlayacağına karar vermek için her oyuncu zar atar. En büyük zarı atan oyuncu oyuna başlar ve oyun saat yönünde devam eder.

  • Oyuna başlayan oyuncu zar atar ve zarda gösterilen sayı kadar ilerler. Geldiği kutunun üzerinde yazan kart grubundan bir kart seçer ve üzerinde yazan görevi yapar. Görevi yerine getirdiyse kartı alır ve sıra yanındaki oyuncuya geçer. Görevde başarısız oldu ise kartı alamaz.

  • Dikkat ve mekansal algı soruları kart üzerinde değil kitapçıklarda olduğu için, bu gruptan bir soruyu doğru yanıtlayan oyuncuya 1 ödül kartı verilir.

  • Oyun tüm oyuncular bitiş çizgisine ulaştığında biter.

  • Bitiş çizgisine ilk ulaşan oyuncu ekstra kart kazanma şansına sahip olur. İstediği kart grubundan bir kart seçerek görevi yerine getirmeye çalışır. Görevi yerine getirdiyse kartı alır ve sıra yanındaki oyuncuya geçer. Görevde başarısız oldu ise kartı almaz. Diğer oyuncular bitiş çizgisine ulaşana kadar oyunu izler.

  • Son oyuncu bitiş çizgisine ulaştığında herkes elindeki kartları (kazandığı ödül kartları ve kullanmadığı joker kartı da dahil olmak üzere) sayar. En çok karta sahip olan oyuncu oyunu kazanır.

  • Eğer bir oyuncu karttaki görevi yerine getiremeyeceğini hissederse tüm oyun boyunca sadece bir kez joker kullanabilir. (Oyunun başında herkese birer joker kart verilir) Elindeki kartı, joker kartını yetişkine iade ederek kendini daha becerikli hissettiği başka bir alandaki kart grubundan bir kart ile değiştirebilir.

  • Eğer oyun, farklı yaş gruplarından çocuklar ile oynanıyorsa çocuğun yaş grubuna uygun olan kartlardan seçmesi söylenir.