“Zorba Savar Akran Zorbalığı ile Baş Etme Oyunu”, Uzman Klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat ve Uzman Klinik Psikolog Begüm Ayşegül Uğurlu tarafından, 6-10 yaş arasındaki çocukların günlük yaşamlarında zorbaca davranışı tanıma, karşı karşıya kaldıkları akran zorbalığı ile başa çıkma, sosyal problemlere çözüm odaklı bakış açısı geliştirme ve haksızlığa uğradıkları durumlarda haklarını sağlıklı yollarla savunma becerilerini destekleme amacıyla geliştirilmiş bir kutu oyunudur. Bu oyun çocukların hem eğlenceli vakit geçirmelerini hem de eğitici özelliği ile sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Aile bireyleri arasında oynanabileceği gibi çocuk gelişimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlar tarafından materyal olarak kullanılması da hedeflenmiştir. Çocukların doğru geri bildirimleri alabilmesi amacıyla mutlaka bir yetişkinin gözetiminde oynanması önerilmektedir.
💚 Saldırgan mı? Boyun Eğen mi? Güvenli mi? Kartları: Olaylara verilen tepkilerin hangi davranış biçimine ait olduğunun sorgulandığı 15 adet kart.
💛 Doğru mu? Yanlış mı? Kartları: Olaylara verilen tepkilerin sosyal ilişki kurma becerileri açısından doğru mu yoksa yanlış mı olduğunun sorgulandığı 15 adet kart.
🧡 Ne Düşünür? Ne Hisseder? Kartları: Tanımlanan sosyal durumlardaki kişilerin duygu ve düşünceleri hakkında akıl yürütülmesi beklenen 15 adet kart.
💜 Doğru Tepki Ne Olur? Kartları: Tanımlanan sosyal sorun durumlarında çözüm odaklı tepkinin ne olabileceğinin sorgulandığı 15 adet kart.
❤️ Zorba mı? Seyirci mi? Kurban mı? Kartları: Tanımlanan sosyal durumlardaki kişilerin akran zorbalığı açısından içinde bulundukları rollerin adlandırılmasının istendiği 15 adet kart.
💙 Ara Ver! Fark Et! Kartları: Çocuklara kendi özellikleri ile ilgili farkındalık geliştirmeleri, ana odaklanabilme ve rahatlama tekniklerini deneyimlemelerini sağlayarak duygu regülasyon (düzenleme) becerileri kazanmaları ve aynı zamanda oyun sırasında yaşayabilecekleri performans kaygısını azaltmaları amacıyla oluşturulan 15 adet kart.